Aan de teugel
Tekst: Josepha Guillaume
Bron: http://www.fijnerijkunst.nl/artikelen/vrijruiter-aan-de-teugel.html
Zodra je iemand dressuur ziet rijden in een piste wat is dan vaak het eerste wat je opvalt? Dat de ruiter aan een stuk bezig is om het hoofd in een bepaalde positie te krijgen en houden. ‘Aan de teugel’ wordt dat genoemd. Maar waarom is dat eigenlijk? En is het nu echt zo belangrijk?
Rijden is gewoon rijden. Veel mensen hebben een onbezorgde jeugd te paard, rijden is puur plezier en ontspanning. Je zit als je stapt, je rijdt licht als je draaft en je zit als je galoppeert. De teugels houd je simpelweg vast en je gebruikt ze zo nu en dan om te sturen, voor de rest doe je er eigenlijk niet zo veel mee. Hoe de pony zijn hoofd houdt... daar denk je helemaal niet over na. Eigenlijk gaan de pony’s of paarden nauwelijks in verzet tijdens je jeugd. Alles gaat gemakkelijk. En dan komt de dag dat je je eerste dressuurles krijgt, misschien omdat je je eerste wedstrijdje gaat rijden of gewoon omdat je eens wat anders wilt. Vanaf die dag verandert alles. .. Want het concept ‘aan de teugel’ wordt geïntroduceerd in je leven... En dat van je paard.
Je zorgeloosheid is voorbij, want vanaf nu moet je aan het werk om te zorgen dat je paard een bepaalde hoofdhouding krijgt en houdt. Er zit helaas niets anders op want die hoofdhouding bepaalt blijkbaar of jij een goede ruiter bent of niet. Opeens wordt paardrijden hard werken, gaat niets meer vanzelf en laat je paard meer dan eens blijken dat hij het met de situatie helemaal niet eens is. Verzet bij je paard is geboren.
The struggle for head obedience. lk moet eerlijk bekennen dat ik me niet meer echt kan herinneren wanneer precies het zorgeloos rijden over ging in ‘the struggle for head obedience’. lk kan me ook niet herinneren of ik aan mijn toenmalige instructrice gevraagd heb waarom. Waarschijnlijk niet, en als ik het wel heb gedaan kon ik waarschijnlijk niet veel met het antwoord. lk kan me namelijk wel herinneren dat ik vragen heb gesteld als: "Waarom moet je altijd links opstappen en links van je paard lopen?", "Waarom staan paarden op stal?" en “Waarom hebben paarden ijzers?" De antwoorden bestonden veelal uit zaken als: “Omdat dat zo hoort! Een echt paardenmens weet dat!" Dus, om niet het risico te lopen om als niet echt paardenmens te worden gezien leerde ik mezelf aan vooral geen vragen te stellen en gewoon de andere echte paardenmensen te observeren en vooral te doen wat zij deden. Ook al wist ik vaak niet hoe ze het nu precies deden of waarom het überhaupt zo moest. Gezien het feit dat ik het merendeel van mijn jeugd en als volwassene tussen de paarden en echte paardenmensen doorbracht groeide ik als het ware zo op en werd het mijn tweede natuur: En als iemand mij domme vragen stelde kreeg die hetzelfde geïrriteerde antwoord: ‘Omdat het zo hoort’.
Mijn ontspannen plezier tijdens het paardrijden was veranderd. Maar paarden zijn nu eenmaal mijn verslaving en een verslaving zet je door, zelfs als je er niet meer altijd van geniet. Ik had vaak meer frustratie dan plezier en als ik een keer ‘fijn’ had gereden wilde dat niets meer zeggen dan dat het me bijna het hele les uur lang gelukt was het paardenhoofd op zijn plaats te houden. Ik was geobsedeerd door het paardenhoofd. Aangespoord door de complimenten van de zijlijn als we weer eens mooi in de krul rond draafden... "0h wat loopt dat paard mooi en wat kan ze goed rijden."
Niets zo verfrissend dus als samen gaan wonen met een niet-paardenmens, zeker als het een is die als tweede natuur lastige vragen stellen heeft en altijd overal een logische reden voor wenst te weten. En, zodra je die niet kan geven eist dat je een verklaring geeft waarom je iets dan toch doet. Zeker als het nog eens in veel gevallen averechts lijkt te werken. En wat in deze helemaal verfrissend werkt is paarden kopen die je zowat om zeep helpen zodra je ook maar de teugels wat te stevig vast neemt... want dan komen de vragen die je vakkundig zo lang onder het tapijt hebt geschoven acuut weer naar boven.
De vervelende niet-paardenmens en mijn Anti—Krul paarden leidden ertoe dat ik op zoek ging naar de antwoorden die niemand mij blijkbaar geven kon. Goddank waren we toen al terecht gekomen in de zalige tijd van de Weet Wel Wat... www, internet. En zo kwam ik terecht bij de oorsprong van de dressuur; de oude meesters, te beginnen met Xenophon. Iedere dressuur instructeur had er de mond vol van. .. maar niemand bleek het daadwerkelijke werk ook echt gelezen te hebben! Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt en niet meer te stoppen. Vertelden de oude meesters nu echt dat je paard in de krul moet? En nog beter... Vertellen ze ook waarom? En mag ik hopen... Vertellen ze zelfs ‘hoe’?! Via dezelfde www-weg vond ik al snel de boeken die ik hiervoor nodig had en gretig toog ik aan de slag.
In eerste instantie was ik teleurgesteld om eerlijk te zijn, want in geen enkel boek stond iets over het ‘aan de teuge|’. Sterker nog, al die oude meesters hadden hun teugels helemaal los hangen... En dat mèt een mooie krul! In de wat meer moderne dressuurboeken van de nieuwere meesters werd zelfs duidelijk gezegd dat je nooit aan de teugels mag trekken noch druk mag nemen, noch het hoofd naar beneden mag trekken! Je moet de teugels ‘vasthouden alsof het nat krantenpapier is’ of alsof je ‘broze kuikentjes’ in je handen hebt. Mooi voor hen om te zeggen, hun paarden liepen echter ook allemaal in de krul. Hoewel het me nog steeds niet helemaal duidelijk was begon me toch een en ander te dagen. Ik begon namelijk meer te letten op het gehele paard en zijn beweging in plaats van enkel gefocust te zijn op het hoofd. Maar dressuurtechnisch gezien was het nog altijd niet wat het zijn moest naar mijn idee.
Gelukkig kreeg ik toen een hoog opgeleid maar bloednerveus ex stierenvechterspaard uit Spanje van het type Ferrari-zonder-remmen. Deze liep altijd in de krul, en dat terwijl ik van de teugels af moest blijven anders ging hij steigeren of rennen alsof er een troep wolven met een lange adem op zijn hielen zat. Geweldig zou je denken maar helaas, hij krulde zich zo ver op achter de teugel dat het extreem onprettig rijden was, ik begon nu duidelijk het verschil te voelen tussen een paard dat zijn achterhand gebruikt of een paard dat zwaar op de voorhand leunt en ironisch genoeg gebruikte dit paard enkel zijn achterhand zodra hij zijn neus voor de loodlijn hield... wat hij dus vrijwel niet durfde, zelfs met volledig losse teugels.
Jaren ben ik met een klassieke instructrice bezig geweest om het probleem op te lossen maar als het leek te zijn opgelost viel hij door het minst of geringste weer terug in zijn oude gewoontes. Jammer; want dit paard kon piaffe en passage zodra hij maar zijn hoofd even voor de loodlijn bracht, wat dus maar heel zelden was. Op een dag echter probeerde ik een bitloos hoofdstel.
Mensen zeiden nog dat ik zeker levensmoe was om bitloos op dit paard te stappen, maar ik dacht dat er niet veel anders kon gebeuren als wat er met bit ook gebeuren kon.
Wat er vervolgens gebeurde was een openbaring; het opkrullen was opgelost en het was de beste rit van mijn leven tot dan toe. Ik werd door mijn paard beloond met een prachtige ontspannen piaffe! Voor ik goed en wel naast mijn paard stond greep ik de boeken van de meesters wederom ter hand en nu had ik eindelijk alle puzzelstukken bij elkaar om de informatie te kunnen begrijpen én om ze tot de praktijk om te vormen!
Helaas te laat voor mijn mooie Spanjaard die toen inmiddels 22 was en door zijn zware verleden hard toe aan pensioen (moet je nagaan als ik dat 5 jaar eerder zou hebben ontdekt...) Gelukkig stond de opvolger al te trappelen en was deze van de extreme en gewelddadige Anti-Krul beweging.
De oorzaak van de krul. De paarden op de gravures en schilderijen van de oude meesters lopen vrijwel altijd in de krul. Soms voor de loodlijn soms wat er achter, een en ander kan ook een beetje gelegen zijn aan de interpretatie of voorkeur van de kunstenaar. Maar gekrulde halzen en losse teugels, dat is toch duidelijk de boventoon. En meteen is waarschijnlijk te begrijpen waarom deze krul heden ten dage ons ideaal is. Want wat betekent deze krul nu eigenlijk? Het betekent dat het paard verzameld is! En verzameling, daar streven we tenslotte naar in de dressuur. Maar waarom streven we naar verzameling? Heel simpel: omdat een paard niet gemaakt is om op te rijden en rijden schadelijk voor hem is. Wanneer een paard met ruiter kan verzamelen betekent dit dat het paard voldoende draagkracht, rechtgerichtheid en souplesse heeft om een mens zonder schade te dragen. Hij beheerst als het ware de techniek van het professioneel mensen dragen zou je kunnen zeggen.
Elk gezond paard zonder ruiter kan verzamelen, dat is geen probleem. Wanneer er echter een ruiter plaats neemt op het paard, dan kan het paard niet meer verzamelen. Maar hoe komt dat nu precies? Dit heeft twee oorzaken. Enerzijds heeft het paard de draagkracht niet om zonder schade zijn ruiter regelmatig te dragen. Anderzijds raakt de balans van het paard zo verstoord dat hij niet kan verzamelen, er is nou eenmaal een uitstekende balans voor nodig. Nu is de vraag natuurlijk:
hoe lossen we dit op? Door enerzijds het paard gerichte gymnastiek (vandaar dus: gymnastiseren) te laten uitvoeren welke hem in staat stelt zich recht te richten en de kracht en souplesse op te doen om ook met mens te kunnen verzamelen en anderzijds... Door de balans van het paard zo min mogelijk te verstoren. En dit laatste is het hete hangijzer.
Het paard onderhoudt zijn balans middels zijn hoofd. Zijn balansinstrument zit immers tussen zijn oren, net als bij mensen. Notabene ziet een deel van dit kleine instrument eruit als een mini—stijgbeugeltje van bot (over aanwijzingen gesproken!) Als we nu het paard zijn hoofd beïnvloeden met de teugels verstoren we dus automatisch zijn balans. Als gevolg daarvan valt het paard op de voorhand. Uiteraard vertellen de oude meesters je dit niet, logisch want ze wisten nog niet dat er een balansinstrument bestond. Maar wat ze je wel vertellen is dat je van het hoofd van de paarden zo veel mogelijk moet afblijven omdat zij door ervaring hadden geleerd dat een paard zich makkelijker kon gaan verzamelen indien de hoofdhouding niet verstoord werd!
Als je dit zo leest ga je je waarschijnlijk afvragen of het logisch is je teugels een rol te laten spelen bij de zoektocht naar verzameling. Maar hier komen we op een later tijdstip op terug. Nu wil ik me even verder focussen op de verzameling en de zogenaamde bijbehorende krul.
Want wat is nu in feite verzameling? Verzameling wil niets anders zeggen dan ‘de positie van waaruit het lichaam het meest efficiënt beweegt’. Verzameling is dus niet solitair toebedeeld aan paarden alleen, maar aan alle dieren, ook mensen. Een verzameld mens zou je best kunnen vergelijken met een balletdanser vlak voor een sprong, een martial artist zoals Jet Li, klaar om een aanval uit te voeren of een atleet vlak voor de start. Het bekken en de buikspieren spelen hierin de belangrijkste rol. Wanneer de bovenkant van het bekken naar achteren wordt gekanteld (dat doe je door je buikspieren aan te spannen, voel maar eens wat er gebeurt in staan, zitten en lopen), komen de achterbenen van het paard meer onder zijn massa. Door de werking van bekken en buikspieren komt de rug omhoog en gaat deze actief meedeinen. Als gevolg daarvan komt de schoft vrij uit het schoudergewricht (de schoft rijst), daardoor komt er meer ruimte bij het schouderblad waardoor de voorbenen verder naar voor kunnen reiken. Ondertussen gaat de bovenhalsspier in werking en deze gaat dragen waardoor het hoofd in de ultieme balans positie komt en. .. aldus ontspannen zakt in het kaakgewricht. Dit fenomeen ziet erin opperste verzameling dus uit als een ‘krul’!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten