zondag 18 december 2011

Maak van je doel geen obsessie

... - Als je je overdreven concentreert op het doel, bijvoorbeeld omdat je streeft naar geluk, vervulling, of er een dieper zelfbesef aan wilt ontlenen, ken je aan het Nu geen waarde meer toe. Het wordt niet meer dan een opstapje naar de toekomst, zonder intrinsieke waarde. De kloktijd wordt dan psychologische tijd. Je levensreis is dan geen avontuur meer maar een obsessieve behoefte om iets te bereiken, een geslaagde man of vrouw te worden.Je ziet en ruikt de bloemen aan de kant van de weg niet meer, en je bent je ook niet meer bewust van de schoonheid en het wonder van het leven dat zich overal om je heen ontvouwt als je in het Nu bent.

Probeer je altijd ergens anders te komen dan waar je bent? Is het meeste wat je doet alleen maar een middel om een doel te bereiken ? Ligt vervulling altijd om de hoek of in kortstondige genoegens zoals seks, eten, drinken, drugs of verzetjes en opwinding? Ben je altijd geconcentreerd op worden, bereiken of presteren of het najagen van weer een ander verzetje of pleziertje? Geloof je dat je tevredener, goed genoeg of psychisch meer mens wordt als je meer bezit verwerft? Wacht je op een man of een vrouw die je leven zin moet geven?

In de normale met verstand geïdentificeerde ofwel onverlichte bewustzijnstoestand worden de kracht en de oneindige creatieve mogelijkheden die verborgen liggen in het NU, volkomen verduisterd door de psychologische tijd. Je leven verliest dan zijn levendigheid, frisheid, het besef van het wonder. De oude patronen van denken, emoties, gedrag, reacties en verlangens manifesteren zich dan in eindeloze herhalingen als een script in je hoofd waaraan je een soort van identiteit kunt ontlenen maar dat de werkelijkheid van het Nu volkomen verdraait of verbergt. Het verstand schept dan een obsessie voor de toekomst als ontsnappingsmogelijkheid uit het onbevredigde heden.- ...

Eckhart Tolle

Workshop: Samen bewegen in het NU. vraag inlichtingen: info@reflections-online.be

Geen opmerkingen: