vrijdag 16 december 2011

Jonge paarden getraind met bit en zonder bit

Bitten zijn bedoeld om druk uit te oefenen op een aantal verschillende punten van de mond van het paard met inbegrip van de lagen, het gehemelte en de tong. Bitten zijn een mogelijke bron van ongemak voor het paard, omdat de paardenmond erg gevoelig is.

Een aantal gedragsproblemen kunnen veroorzaakt worden door het bit, zoals bijvoorbeeld bokken of weigeren. Andere problemen die in verband worden gebracht met het bit zijn bijvoorbeeld gebrek aan flexibiliteit, energie en voorwaartse beweging van het paard of het 'leunen' op de bit. Er zijn nieuwe manieren om het paard te controleren die zich richten op bitloos rijden.

Een onderzoek in Australië heeft reacties van het hart en de gedragsmatige reacties van paarden tijdens de vroege stadia van het beleren bekeken met een hoofdstel met bit en een bitloos hoofdstel. Zes paarden (leeftijd van 2 jaar) werden gebruikt. Zij hadden alleen ervaring met een halster en een touw. De gebruikte hoofdstellen waren één met standaard trens en een bitloos hoofdstel waarbij gebruik gemaakt werd van een kruis onder de kin. De paarden werden gesplitst in twee groepen, afhankelijk van het ras en geslacht. De helft van de paarden droeg een hoofdstel met bit en de andere helft een bitloos hoofdstel. De paarden werden getest gedurende 11 opeenvolgende dagen. De eerste twee dagen konden ze wennen aan de binnenbak, gevolgd door drie dagen wennen aan het hoofdstel, drie dagen aan de lange lijnen en drie dagen gereden. Hartslag en stress-gerelateerde gedragsreacties werden geregistreerd.

De resultaten toonden aan dat paarden met het hoofdstel met bit meer kauwden, de mond openden, over de grond schraapten en de staart zwiepten dan de paarden met het bitloos hoofdstel. De paarden met het hoofdstel met bit schudden meer met het hoofd tijdens het optomen en de lange lijnen. Tijdens de training met de lange lijnen waren het aantal stappen genomen, na de toepassing van de stimulus om te stoppen meer voor de paarden met het hoofdstel met bit in vergelijking met het bitloos hoofdstel. Tijdens de training met de lange lijnen was de hartslag hoger voor paarden met een hoofdstel met bit.

De conclusie is dat paarden die een bitloos hoofdstel dragen minstens zo goed zich laten trainen, zo niet beter. Meer onderzoek is nog wel nodig.

Bron
J.S. Quick, A.K. Warren Smith. `Preliminary investigations of horses (Equus caballus) responses to different bridles during foundation training´. Journal of Veterinary Behaviour: Clinical Applications and Research, Volume 4, Issue 4, July-August 2009, Pages 169-176.

Bron: Horseconnexion.org

Geen opmerkingen: