zaterdag 21 januari 2017

Grenzen stellen: een (?) middeltje tegen burn-out (1)

Laten we het over twee aspecten hebben: Je eigen grenzen leren aanvoelen en leren kennen en grenzen durven stellen in de omgang met anderen. Wil je hierin inzichten krijgen met authentieke begeleiders dan kies je het beste voor paarden.

Je eigen grenzen leren kennen of meer nog: jezelf leren begrenzen

Weten wat je (maar) aankan is natuurlijk een moeilijke. Alhoewel, met horse sense of gewoon gezond verstand kom je al ver. Neem bijvoorbeeld een gezin: man - vrouw, beide een leidinggevende functie en natuurlijk verplicht sociaal leven en allebei 1 à 2 hobby's. Twee schoolgaande kinderen met natuurlijk de nodige dans- en muzieklessen en sportactiviteiten. Uiteindelijk krijgen beide ouders een burn-out. Je zal zeggen: dit is overdreven maar neen, dit is een reëel geval.

Degenen die onmiddellijk zeggen dit is een overdreven levensstijl, laten hun gezond verstand spreken en zouden hier niet willen voor tekenen. Sommigen zullen hier nog niet over nagedacht hebben en nog anderen beleven die situatie misschien zelf. 

Buiten het lijstje van 'to do' speelt er nog een factot namelijk leeftijd. Ik zeg altijd: vanaf veertig begin je het leven te voelen. Voor de meesten van ons speelt die dus effectief een rol. Je mag stellen dat je recuperatievermogen met de dag slinkt.

Ga je nu sowieso een burn-out krijgen? Neen, maar je hebt de kansen wel gecreëerd om. 
Das ja, waar is de grens? Waar en wanneer met je begrenzen (bij jezelf)?
Wel die grens voel je. Je moet er alleen (willen) leren naar luisteren.

Geen opmerkingen: