zondag 22 januari 2017

Grenzen stellen: een (?) middeltje tegen burn-out. 2

Grenzen stellen naar de anderen toe

Met onze (authentieke) paardners kan je onmiddellijk in de praktijk oefenen om grenzen te stellen.
Ik wil al wel een tipje van de sluier oplichten: als de paarden te dicht bij jou komen en je wilt dit niet dan moet je de paarden niet achteruit zetten of weg jagen maar je moet je eigen ruimte blijven bewaken. Dat is een totaal andere insteek. Hard tegen een paard duwen geeft niet altijd, om maar niet te zeggen, meestal niet het gewenste resultaat. Ze gaan tegenduwen. (idem voor mensen)

Het tweede tipje van de sluier is dat je jouw grens moet bewaken zonder emotie. Je hoeft niet kwaad of gefrustreerd te zijn. Neen, laat gewoon (en tijdig) zien tot waar jouw ruimte komt. Je zal merken dat je op deze manier weinig energie verspilt. Energie die we weer voor andere dingen kunnen gebruiken.
Ook je zelfvertrouwen zal sterker worden. Je zal met heel weinig een paard van ongeveer 500 à 600 kg kunnen vertellen dat het niet te dicht bij je mag komen.

Hoe sterker je zelfvertrouwen wordt hoe minder spanning of angst je gaat hebben om aan de anderen je grens aan te geven. Weeral energie gespaard.

Je gaat in het algemeen meer ontspannen zijn en daardoor misschien (meer) ontvankelijk voor aanwijzingen die je gegeven worden. Bijvoorbeeld aanwijzingen om je lichaamshouding te verbeteren waardoor je weer energie gaat sparen.

De Grenzen
Heb je begot geen idee wat je grenzen zijn?
Ze leren voelen kan je leren. Het kan wat tijd in beslag nemen maar onze paardners zijn zeer geduldig.

Heb je moeite om je ruimte in te nemen en je grenzen te stellen ten overstaan van anderen?
Laat ook hier onze paardners je helpen om hierrond te werken.

Lees over onze activiteiten op: www.reflections.be
of
vraag inlichtingen: info@reflections.be

Geen opmerkingen: