woensdag 4 juli 2012

Jacobskruiskruid


Jacobskruiskruid: De meest beruchte plant in de paardenweide


Naast taxus boezemt Jacobskruiskruid (Senecio jacobaea) paardeneigenaars ongetwijfeld de meeste schrik in. Deze giftige wilde plant met gele bloempjes vormt  een levensbedreigend gevaar voor paarden.

Hoewel het natuurlijk voorkomt in onze regio, lijkt Jacobskruiskruid de laatste jaren aan een opmars bezig: De plant groeit regelmatig in wegbermen, natuurgebieden, perceelsranden en extensief beheerde weilanden. Het is een pioniersplant die zich snel verspreidt naar verstoorde gronden en open plekken in het gras of de berm.

De verspreiding van het Jacobskruiskruid vormt een ernstig probleem voor de paardensector. In Nederland nam deze problematiek zelfs dramatische proporties aan toen talrijke paarden overleden aan de gevolgen van Jacobskruiskruidvergiftiging. Ook in België zijn reeds verschillende paarden gestorven door het eten van deze giftige plant.

Op onze website vindt u een dossier rond Jacobskruiskruid met fotomateriaal, informatie over de gevaren verbonden aan Jacobskruiskruid, tips om deze te voorkomen en links naar nuttige websites met extra informatie. Daarnaast werden een verduidelijkend flimpje, een onderzoek van de UGent en een advies van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek online geplaatst. 

Uitgebreide informatie beschikbaar op www.vlaamspaardenloket.be


Geen opmerkingen: