woensdag 27 november 2013

Het zit hem in de kleine dingen

Een eigen paard hebben is fantastisch. Het is zoals het spreekwoord het zegt: “ Mensen met paarden hebben de hemel op aarde. “ (De rest van het spreekwoord is natuurlijk voor velen van ons ook waar: “Maar eens ze komen te sterven valt er niets meer te erven.” ) Je kan van je eigen  paard zoveel als mogelijk genieten. Je kunt samen veel leren en iets opbouwen. Maar en ja er is een maar, je eigen paardenspiegel zal altijd fijnere en fijnere details van je laten zien. Kleine onvolkomenheden waaraan je nog moet werken . Je moet ze natuurlijk wel vinden. Je zult je daarom altijd moeten afvragen wat jij niet helemaal juist deed wanneer je paard iets anders doet dan jij vroeg.
Ik ga er altijd van uit dat het paard nooit liegt. Het doet altijd precies wat je vraagt. Dus: stel de vraag dan ook juist! Leg je bijvoorbeeld de klemtoon verkeert zoals bij ‘bedelen’ dan krijg je natuurlijk een ander antwoord.
Zo kon ik daarstraks tijdens het begeleiden van iemand met het paardrijden tot twee maal toe de fijngevoeligheid van haar paard bevestigd zien. Bij de vraag om tijdens de wending de binnenteugel los te laten en zeker niet achterwaarts te trekken, hing de binnenteugel wel los maar spande de amazone toch de spieren van haar (binnen)armen en (binnen)schouder. Het paard reageerde hier onmiddellijk op door enigszins ook te blokkeren.
Nadat de amazone met een ontspannen binnenteugel, binnenarm en –schouder reed lukte de volte toch nog niet helemaal goed. Toen de amazone stil stond met haar paard merkte ik dat één kant van haar bekken (binnenkant van de volte) iets meer achteruit zat. (we spreken hier over twee à drie cm) Om haar lichaam te herprogrameren heb ik haar gevraagd om haar bekken aan de binnenkant van de volte overdreven naar voor te brengen. Nu lukte de volte zonder enig probleem. Hoewel ze met een bitloos hoofdstel rijdt had ze de volte nu gemakkelijk met cordeo of zonder het gebruik van de teugels kunnen rijden.

Het zit hem dus in de kleine dingen en ons paard zal je deze met plezier iedere maal laten zien want wees gerust, ze kennen ons door en door. 
(Luc VH, Reflections)

Geen opmerkingen: